“RE-SHAPİNG CAREER PLANNİNG: BRİDGİNG GAPS” KONFERASINA KATILDIK

24 Haziran 2024 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin destekleriyle, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından gerçekleştirilen, üniversitelerin kariyer merkezi yöneticilerinin davet edildiği “Re-Shaping Career Planning: Bridging Gaps” adlı uluslararası konferans programına Üniversitemizi temsilen Üniversitemiz Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Tarhan katıldı.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ev sahibi üniversitenin ve davetli üniversitelerden gelen yöneticilerin, akademisyenlerin ulusal ve uluslararası davetli konuşmacıların yer aldığı uluslararası programda kariyer geliştirme süreçleri ve alandaki boşluklar ele alındı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar açılış konuşmasında “Kariyer Planlamasını Yeniden Şekillendirme: Boşlukları Kapatma” konferansının açılışında yaptığı konuşmada, üniversite ve kariyer ilişkisinin küresel düzeyde ele alındığını, G-20’de de bu konunun yoğun bir şekilde tartışıldığını belirtti. Özvar, üniversitede elde edilen akademik ve teorik birikimin gençlerin geleceği açısından çok önemli olduğunu ancak üniversite hayatını bununla sınırlı görmemek gerektiğini belirterek, “Diploma çok kıymetlidir. Ama tek başına her kapıyı açabilecek bir anahtar değildir.” dedi. Yükseköğretim Kurulunun açtığı yeni programlar arasında yapay zekâ, yazılım ve dijital teknolojilerin öne çıktığını vurgulayan Özvar, “2024-2025 eğitim-öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zekâ alanında 51’i ön lisans ve 20’si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay ise kariyerin sadece üniversitelerde değil yaşantının içerisinde önceden planlanmaya başlanması gereken bir süreç olduğunu ifade ederek yaşam boyu kariyerin önemini anlattı. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin geliştirdiği Kariyer Kapısı, Yetenek Kapısı, Ulusal Staj Programı gibi orijinal dijital ortam ve araçların “fırsat eşitliği, şeffaflık ve liyakat” ilkeleri doğrultusunda çalıştığını anlatan Atay, geliştirilen Erken Dönem Kariyer Destek Sistemi ile öğrenciyi liseden itibaren desteklediklerini, liseden sonra da üniversite kariyer merkezlerinde kariyer planlama dersi verdiklerini ifade etti. Bütün bu süreçlerde üniversitelerdeki Kariyer Merkezleri’nin önemine vurgu yapan Atay, amacımız “Kişiler adına karar vermek değil ama onlara alternatifleri, seçenekleri göstermektir” ifadelerini kullandı.