İş Akış Şeması

1.     BAİBÜ KARMER İŞ AKIŞ SÜREÇLERİ

1.1.Online Kariyer Danışmanlığı Hizmeti

Kariyer Danışmanlarımız randevu bölümünden programlarına uygun tarihler ve saatlerde randevu oluşturulabilir.

Üniversitemizin öğrenci ve mezunları Yetenek Kapısı’na (https://yetenekkapisi.org) giriş yaparak öğrenci profilinde yer alan "Kariyer Danışmanlığı" bölümünden randevu alabilirler.

Randevu ve görüşme sürecine ilişkin adımlar aşağıda belirtilmiştir.

Randevu Oluşturma Süreci

  • “Eylemler” bölümünden takvim simgesini tıklayınız.
  • Açılan takvimden randevu almak istediğiniz saat aralığını seçiniz.
  • Seçiminizle birlikte açılan ekranda istenilen bilgileri giriniz.
  • “Tamam” butonuna tıklayarak talebinizi tamamlayınız.
  • Seçmiş olduğunuz Kariyer Danışmanının randevunuzu onaylaması için bekleyiniz.
  • Başvurunuz yeşil renk olduğunda talebiniz onaylanmıştır.
  • Randevu günü ve saatinde görüşmenizi gerçekleştirebilirsiniz.

1.2 Yetenek Kapısı

Öğrenci ve Mezunlar; profillerini oluşturup özgeçmişlerini yükleyerek işverenlere kendileri hakkında doğrudan bilgi verme imkanına sahip olurlar.

  • Kariyer merkezleri ve/veya işverenler tarafından duyurulan kariyer fuarları / etkinlikleri ve ilgili eğitimleri inceleyebilir, başvuru yapabilirler.
  • İşverenlerin profillerini / sundukları kariyer imkanlarını inceleyebilir, yayınlanan iş / staj ilanlarına sistem üzerinden daha etkin ulaşabilir, başvuruda bulunabilirler.
  • Kariyer merkezlerindeki kariyer danışmanlarından randevu alabilir, üniversiteler ve işverenler ile iletişim kurabilirler.

    İşverenler; oluşturacakları şirket profili ile, firmaları ve sağladıkları kariyer fırsatları hakkında öğrencilere bilgi verebilirler. İş / staj ilanlarını doğrudan öğrenci / mezunlara duyurabilir, başvuru alabilir ve dönüşlerini sistem üzerinden yapabilirler.
  • Üniversite tarafından düzenlenen kariyer etkinliklerine katılabilecekleri gibi kendi planladıkları etkinlik ve eğitimleri de öğrenci / mezunlara ulaştırıp başvurulan alabilirler.
  • Üniversite kariyer merkezleri ve öğrenci / mezunlar ile doğrudan iletişim kurabilirler.

Kariyer Merkezimiz iş birliği içerisinde olduğu işverenleri Yetenek Kapısı’na kayıt konusunda bilgilendirmektedir.

Öğrencilerimizin Yetenek Kapısı üyelikleri için gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. Yetenek Kapısı üzerinden öğrencilerimize e-posta ve SMS ile bilgilendirme yapılabilmektedir.

1.3 Kariyer Kapısı

  • Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Kariyer Kapısı; şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi değerleme yöntemi ile kamu kurumları tarafından yayımlanan iş ilanlarının yanı sıra kamu/özel sektördeki staj imkânlarının tüm üniversiteli gençler için ulaşılabilir olması amacıyla e-Devlet entegrasyonu ile geliştirilen dijital kariyer platformudur.
  • Adaylar, tüm kamu kurumalarının iş ilanlarına Kariyer Kapısı Platformu’ndan ulaşarak başvuru yapabileceklerdir. Üniversiteli öğrenciler ise Platform aracılığı ile, Ulusal Staj Programı kapsamında tüm kamu kurumlarının ve özel sektörden gönüllü işverenlerin staj imkânlarından yıl boyunca yararlanabilmektedir.

Amacı; Kamu kurumlarındaki iş ilanlarının şeffaf ve izlenebilir bir şekilde, e-Devlet entegrasyonu ile çalışan tek bir platformdan paylaşılması, bunun yanı sıra Ulusal Staj Programı ile kamu ve özel sektördeki staj imkânlarının tüm üniversiteli gençler için ulaşılabilir hale getirilmesi hedeflenmektedir.

Kimler Kullanabilir? Kariyer Kapısı; kamu kurumları başta olmak üzere işverenleri, üniversite öğrencilerini ve üniversite kariyer merkezlerini bir araya getirmektedir. Kamu kurumları, sistem altyapısında yer alan KAYSİS entegrasyonu sayesinde bağlı oldukları üst kurumlar tarafından sisteme tanımlanabilmektedir.

  • Özel sektör işverenlerinin sisteme tanımlanma işlemleri kariyerkapisi@cbiko.gov.tr adresine talep göndermeleri halinde Başkanlığımızca yapılmaktadır.
  • Öğrenciler ise Kariyer Kapısı platformu ana sayfasında yer alan "Aday Kayıt" butonu ile sistem kayıtlarını oluşturabilmektedir.

1.4. Ulusal Staj Programı

Staj, herhangi bir meslek edinecek olan kişinin geçirdiği uygulamalı öğrenme dönemi ve bu kişinin, meslek bilgisini artırmak için bir kurumun bir veya birçok bölümünde çalışarak geçirdiği dönemdir.

  • Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı koordinasyonunda, kamu kurumları ve özel sektörden gönüllü işverenlerin iş birliğiyle, üniversite öğrencilerine yönelik hazırlanan staj programıdır.
  • Şeffaf, izlenebilir ve yenilikçi değerleme yöntemi ile kariyer olanaklarına erişimde fırsat eşitliğinin desteklenmesi, staj imkânının zorunlu staj gerektiren teknik bölümlerle sınırlı kalmayıp tüm bölümlere yaygınlaştırılması, kamu ve özel sektördeki staj imkanlarının tüm üniversiteli gençler için ulaşılabilir hale getirilmesi, ulusal ve uluslararası firmaların yanı sıra ekonomimizin bel kemiği olan KOBİ ve start-upların yetenek açığı konusunda yaşadıkları sorunların azaltılması hedeflenmektedir.
  • Program’a; Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve yurt dışında farklı ülkelerde öğrenimine devam eden Türk vatandaşı/mavi kart sahibi ön lisans 1., 2sınıf; lisans 2., 3. ve 4. sınıf ve yüksek lisans olmak üzere, not ortalaması 4 üzerinden en az 2 ve üzeri (diğer sistemlerde dengi) olan tüm üniversite öğrencileri başvuru yapabilmektedir.
  • Başvuru değerlemeleri; Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından liyakat esaslı, objektif yöntemler ile adayların liseden lisans son sınıfa kadar gerçekleştirdikleri uzun dönemli çalışmaları ve sergiledikleri performans göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.
  • Yapılan değerlemeler sonucunda adayların mesleki/akademik, sanatsal/sosyal ve sportif alanlardaki yetkinlik puanları belirlenmekte ve adaylara ilişkin bilgiler, kimlik bilgileri gizlenerek stajyer havuza aktarılmaktadır. Türkiye’deki tüm kamu kurumlarının, Türkiye ve yurt dışından gönüllü özel sektör işverenlerinin erişimine açılan stajyer havuzunda işverenler staj tekliflerini, adayın kimlik bilgilerini ve eğitim gördükleri üniversite isimlerini görmeden, yetkinlik puanları ve eğitim bilgilerini dikkate alarak göndermekte, adaylar ise gelen staj teklifleri arasından kendilerine uygun teklifi seçebilmektedir.
  • CBİKO tarafından üniversiteler Ulusal Staj Programı hakkında bilgilendirilmektedir. Kariyer Merkezimiz sosyal medya hesapları ile öğrencilerimize ulaşarak staj başvurularının yapılmasında yol gösterici olmaktadır. Staj başvuruları belge kontrolleri Kariyer Merkezi koordinasyonunda yapılmaktadır.

1.5. Kurs, Eğitim, Seminer vb. Faaliyetlerin Yürütülmesi

Açılması planlanan etkinlikler için yıllık planlar oluşturulur. Plan dışı gelen taleplerde değerlendirmeye alınmaktadır.